Meie pere kodused õhtusöögid (pildid ja ideed)



Olen juba mõnda aega tahtnud sellist vabas vormis postitust kirjutada. Lihtsalt näidata, mida ma viimasel ajal süüa olen teinud ja mida meie pere söönud on. Ei midagi peent, sellised kodused ja maitsvad pere õhtusöögid. Nii mõnigi neist valmib veel eriti kiirelt. Ehk leiad siit mõne ideegi? Või siis saad vähemalt portsu mõnusaid toidupilte. Mulle endale sellised vabakava toidupostitused väga meeldivad. Kui teilegi meeldib, siis võin ka edaspidi sarnaseid toidulookesi kirjutada. 

Meie talvine menüü on sisaldanud palju pastaroogi. No ei saa ega saa sellest isu täis! Lisaks leiab ka mitmeid kanatoite, suppi, tatart ja vrappe. Näitan ka, kuidas edukalt kasutada keldris ootavaid hoidiseid kodustes roogades. Tihti on retseptides kasutatud selliseid talvisesse menüüsse haakuvaid köögivilju nagu porgandit ja spinatit. Palju on ka ühe poti roogasid, sest nii on ju kõige lihtsam. Hakkame aga otsast purema!

PS! Ma tahaks väga kommentaarides teada, mida sina oled viimasel ajal õhtusöögiks teinud. Ideed kuluvad alati marjaks ära!


 

Pasta koduse hoidise ja kana kastmega


Asume kõigepealt selle va pasta juurde. Mul ei olnud pikka aega pastaisu. Aga ühel päeval avastasin kapipõhjast eelmisel kevadel ostetud Maxima Favorit pastad, need sinise sildiga. Mul ei olnud erilisi ootusi, sest need odavama otsa pastad ei ole tavaliselt suuremat elamust pakkunud. Aga see pasta on nii kvaliteetne! Nüüd olemegi põhiliselt seda ostnud. Ka paki peal on ilusti märgitud, et täitsa durum nisujahust valmistatud. Isegi, kui seda pastat kogemata liiga kaua keeta, ei lähe see kunagi lödiks ega ei murdu ära. Jääb mõnusalt al dente.  Lemmikud on meil penned ja fusillid.

Tõeliseks lemmikuks on saanud pastakaste kana ja koduse hoidisega. Ülemisel pildil läks käiku ema tehtud imeline hoidis nimega "Küllus", mis väärib täielikult oma rikkalikku nime. Hoidise retsepti leiad SIIT! Kui sul on oma aed, tasub tõsiselt oma peenraid planeerida nii, et saaksid ka seda puhast kulda endale keldrisse hoidistada. Sisaldab see hüva mahlane kastmeke rohkelt kodukasvatatud baklažaani, suvikõrvitsat, porgandit ja magusat paprikat. Koos kanaga podiseb see hoidis võrratuks pastakastmeks. 

Kana asemel saad kasutada ka tükeldatud sinki. Aga roog ise käib väga lihtsalt: kuumale pannile natuke õli ja hakitud kanafilee (pluss sool ja pipar). Prae paar minutit, aga mitte liialt. Kana küpseb pärast kastme sees edasi ja eelnevalt liiga kaua pruunistades jäävad kanatükid kuivavõitu. Siis vala peale hoidis ja podista veel kuskil viis minutit. Serveeri pastaga. Valmis!


Jälle üks kanapasta, kus on kasutatud kodust hoidist. Seekord minu ema hõrk röstpaprika letšo, mille retsepti leiad SIIT! Selle letšo teeb eriliseks just röstitud paprikate kasutamine ja hea tehnika. Nii et jää letšo vesine lurr, vaid tõeliselt mõnus tummine-suitsune leemeke. Pastaga jällegi ideaalne! Peale veel riivitud juustu ja ongi kiire õhtusöök valmis. Valmistamine käib täpselt samamoodi nagu eelmise toidu puhul, et kana pannile ja natukese aja pärast hoidis peale. Ja jällegi saab kana asemel kasutada midagi muud või hoopis selle ka ära jätta ja lihtsalt juustuga serveerida.


Aga mis siis, kui pole võtta sellist luksust nagu maitsev kodune hoidis? Siis tuleb kaste ise valmis treida! Ja pole see nii keeruline midagi. Kodukraami asemel saab kasutada näiteks purustatud tomateid. Kuumale pannile õlisse sibul ja riivitud porgand praadima. Viimane annab tomatikastmes vajalikku magusust ja muidugi lisab väärtust köögiviljade näol. Paari minuti pärast lisada kanatükid, sool ja pipar ning pruunistada kergelt paar minutit. Siis lisada purustatud tomatid. Podistada mõned minutid. Nüüd tasub maitsestama asuda. Kui kaste on veel liiga hapukas (üks väheseid asju, mida ma toidus üldse ei talu, on liiga hapud tomatikastmed), siis lisada suhkrut. Kui kaste on veel mage, lisada soola. Ja senikaua timmid, kuni ongi täpselt sinu maitsele paras. Ehk siis ära anna alla enne, kui oled tulemuse ja maitsestamisega täiesti rahul. Serveeri värske pasta ja soovi korral maitserohelise ja juustuga.


Siin on pasta tehtud purustatud tomatite kastmega, aga ilma kanata. Kõrvale mustikamarinaadis grilliha. Eriti mehine suutäis. Sobib hästi peale väljas müttamist!


Kiire praetud kanafilee juustuste kartulitega


Tegin kiireid kanafilee steike, aga seekord ilma paneeringuta. Väga lihtsa ja universaalse praetud kanafilee retsepti leiad SIIT! Kuna eilsest oli järgi jäänud keedukartuleid, lõin need pannile. Peale paari minutit praadimist, lisasin väikese paki kohvikoort, suure peotäie spinatit ja riivitud juustu (mul oli Cheddarit). Podistasin paar minutit ja saingi mõnusad juustused kartulid. Sobisid kanaga suurepäraselt!


Tatrapada kana ja porgandiga


Vahepeal sai ka üks tatraroog kokku keedetud. Näeb äärmiselt igav välja, aga maitses väga hästi. Siin võib kasutada igasuguseid erinevaid köögivilju. Soovi korral näiteks paprikat, rohelisi herneid jne. Aga mina tegin nii: kuuma poti põhja õli ja porgandikuubikud. Praadisin paar minutit. Siis lisasin hakitud kanafileed (sellised suuuured tükid seekord vahelduseks). Praadisin paar minutit. Lisasin tatra, soola ja vee. Podistasin kaane all keskmisel tulel, kuni tatar pehme ja vesi aurustunud. Vett tasub vahepeal juurde lisada, kui see ära kipub aurustuma ja tatar veel pehme pole. Ja lõpus ikka maitsta ja vajadusel soolaga timmida. Sobib hästi majoneesiga. Aga miks mitte ka kodujuustu-tillikastmega või kurgi-hapukooresalatiga.


Kiire kana-klimbisupp spinatiga


Kanasuppi sööks või ülepäeviti. Tegin põhimõtteliselt SELLE! retsepti järgi. Pasta asemel viitsisin seekord aga klimbiteo ette võtta. Roheliseks lisasin taas kamaluga värsket spinatit (lihtsalt segasin kõige lõpus kuuma supi sisse ja keerasin tule maha). Spinat on nii hea kiire roheline lisand talvisel hooajal. Sobib pea iga toidu sisse. Ja see on siis kiirvariant supist, valmistatud kanafileest. Valmib tänu sellele poole tunniga!


Koorene singipada porgandi ja spinatiga


See on üks kiire leiutis. Äi oli saatnud maitsvat suitsusinki. Off-grid elamises on selline sink väga tõhus abimees, kuna säilib väga hästi ja sobib kasutamiseks pea igalpool. Kastmed, omlett, pastaroad, leivakatted. Aga mul on kogu aeg sellise "märja" toidu isu. Et peab ikka mahlane ja leemene olema. Saigi tehtud üks koorene singipada porgandi ja spinatiga. Seekord lasin porgandil meelega eriti pudruseks keeda, oli isu kuidagi. Selle tegu käib nii: kuumuta suurem sügavam pann või paksema põhjaga pott. Lisa õli, hakitud sibul ja porgandirattad. Natuke soola ka. Prae paar minutit. Lisa hakitud sink. Prae paar minutit. Lisa paar supilusikatäit jahu. Sega ja prae minutike. Lisa vett (500 - 700 ml) ja väike pakk kohvikoort. Podista seni, kuni porgand pehme. Maitse ja lisa nii palju soola, et jääks maitsekas ja hea. Lõpus sega sisse paar peotäit spinatit. Serveeri näiteks kartulite, pasta, riisi või tatraga.


Kanakaste porgandiga


Kanakastet valmistan ka tihti. Hea mahlane ja kodune toit. Ikka SELLE! retsepti järgi. Aga sain oma õe Kudruni juures ükskord sellist porgandiga varianti ja nüüd lisan pea alati porgandit ka. Viimane on üldse üks mu lemmikuid köögivilju. Maitselt üsna neutraalne, soodne, aastaringselt saadaval ja universaalne. Kui soovid kastmele porgandit lisada, siis tee seda siis, kui oled kana natuke pannil pruunistanud. Ja keeda ikka nii kaua, et porgand pehme oleks. Ma ei tea, mul vist mingi foobia selle krõmpsuva porgandiga sooja toidu sees. 


Mahlased kanavrapid


Viimase aja lemmiksöök! Esimesel pildil keedetud kanaga, teisel praetud kanaga. Keedetud kana tegin täpselt SELLE! retsepti järgi, aga kana rebimise asemel lihtsalt lõikasin selle kuubikuteks ja segasin majoneesiga. Ehk siis maitsva vrapi saamiseks tee nii: tortilla peale määri natuke majoneesi. Lisa lehtsalat, riivitud porgand, kurgiribad (natuke soola ja pipart ka) ning keedetud kana tükid, mis segatud majoneesiga. Teisel pildil segasin majoneesi juba hakitud tilliga läbi ja kasutasin praetud kana tükke, mis ikka tehtud SELLE! universaalse retsepti järgi.

2 kommentaari:

  1. Aitäh, ma olen viimased nädalas nii hädas olnud toidu välja mõtlemisega! Minu laual oli tatra tuunikala salat (tatar võiga, juurde tuunikala soolavees, majonees, hapukoor ja keederud porgand ja konservuba). Ja keetsime läätsesuppi suitsukondiga ja sarnaselt sinuga, kanapasta vahukoore ja juustuga.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kõlab nii hästi, Kristi! Tuunikala on ikka väärt kraam, nii palju kasutusvõimalusi ja säilib kaua. Tatraga sobib ta väga hästi. Tuunikalapasta ka hea kiire söök. Ja on ikka vahe sees, kui viitsida ise kondist või raguust supipuljong teha. Ma tegin mingi aeg rassolnikut searaguuga tehtud puljongist. Sai tõeline vana aja supp. Nagu vanaema tehtud. Ja eriti hea, kui veel kodust hapukurki ja selle leent supile lisada. Täna meil menüüs lihtne kartuli-porgandi-kanapada, kuhu sisse läks ka pakike kohvikoort ja suuuured kanafilee tükid, nii-et pärast sai neid kahvli-noaga lõigatud taldrikus. Peale värske till.

      Kustuta

Lisa