Meie pere kodused õhtusöögid vol.2 (pildid ja ideed)

Lihapallid tomatikastmes

Jätkame taas meie pere koduste õhtusöökide lainel. Kuna tundub, et teile pakkus eelmine postitus huvi (SIIN!) ja mulle meeldis seda kirjutada ka, siis tulebki vol 2. Nagu ikka, ei ole siin midagi glamuurset. Tavalised kodused õhtusöögid, mida me viimasel ajal söönud oleme. Lihtsad, kiired, soodsad. 

Seekord oli menüüs ühepajatoit, munaroog, kahte sorti pastat, lõhesupp ja taas ühed mahlased vrapid. 

Paneeritud kanafilee
Värske salat spinati ja porgandiga
Paneeritud kanafilee salatiga

Paneeritud kanafilee värske salatiga

Kui eelmises postituses oli menüüs ilma paneeringuta praetud kanafilee, siis seekord tegin turske jahu-muna-jahu paneeringu. Mul oli meeletu hundinälg, toopärast. Kohe isutas sellise pirakama kanašnitsli järele. Käiku läks ikka SEE! lihtne retsept. Salatiks hästi lihtne porgandi-kurgisalat tilliga, kuhu lisasin ka soola, pipart ja oliiviõli. Kuna šnitslid ise olid nii toitvad, siis seekord ei tundnudki vajadust kartulit või muud kraami lisaks serveerida. Ja ruttu! oli vaja sööki! Seetõttu sobis kiirelt valmiv salat hästi. 

Ühepajatoit kanaga
Ühepajatoit kanaga

Ühepajatoit kanaga

PS! Täpsem retsept nüüd saadaval ka SIIN!

Ma teen hästi tihti sellist lihtsat ühe poti rooga köögiviljade ja kanaga. Ühepajatoit, hautis, pada...sobivad kõik nimetused! Teen mõnusa leemese paja, et ikka mahlane oleks. Vahel lisan pakikese koort või natuke hapukoort ka. Seekord tegin selge leemega roa. Tegu käib nii: paksema põhjaga pott või suur sügav pann kuumaks. Lisa õli, soovi korral hakitud sibul ja porgandikuubikud (1 - 2 porgandit). Prae paar minutit. Lisa hakitud kanafilee (500 g), sool ja pipar. Prae paar minutit. Lisa kartulikuubikud (6 - 7 suuremat kartulit) ja vala peale nii palju vett, et oleks pooleldi kaetud. Kaas peale ja hauta, kuni porgand-kartul pehmed. Soovi korral lisa poole keemise ajal pakike koort või natuke hapukoort. Maitse ja lisa vajadusel soola. Serveeri värske maitserohelisega.

Omlett kartuli ja porgandiga

Omlett kartuli ja porgandiga


Vot see munaroog/omlett/frittata on tehtud eelmise ühepajatoidu jääkidest. Mulle meeldib teha selliseid jäägiomlette. Näiteks jääb seda sama pajarooga kulbitäis üle. Siis lisan sellele 3 suuremat muna, soola, pipart ja 3 sl vett. Vispeldan kahvliga läbi ja valan pannile praadima. Praen kaane all paar minutit, siis keeran külje(d) ja praen veel kaane all minutikese. Soovi korral riivi veel lõpus peale juustu ja lase sel kaane all sulada. Serveerin näiteks hommikupudru juurde või kurgi-hapukooresalatiga kiireks õhtueineks.

Tomatine singipasta
Tomatine singipasta

Tomatine singipasta


Nädalas vähemalt paar korda sööme pastat ka. Seekord oli üheks pastaks selline hästi lihtne singipasta. Ma ei suutnud otsustada, kas teen tomatise singikastme või kasutan koort. Lõpuks läksid mõlemad käiku! Pannile hakitud suitsusink praadima. Siis lisa purustatud tomatid ja pakike koort või hoopis natuke hapukoort. Kindlasti lisa ka paras ports suhkrut, sest tomatid on hapud. Ning muidugi soola ja pipart ka. Lase mõned minutid podiseda, kuni kaste on tummisem. Serveeri värskelt keedetud pastaga.

Mahlane kanavrapp
Mahlane kanavrapp

Mahlased kanavrapid vol.2


Nagu eelmises postituses (SIIN!), olid ka seekord kanavrapid menüüs. Tehtud samamoodi kiirelt keedetud ja hakitud kanafileest. Segasin pea terve vrapitäidise suures kausis eelnevalt kokku. Sinna läks riivitud porgand, kurgiribad, till, sool, pipar, kanatükid ja majonees. Enne täidise asetamist tortillale, katsin terve tortilla lehtsalati lehtedega. Siis lisasin täidise ja keerasin rulli. Nii maitsev! Krõmpsuv, mahlane, samas toitev. Keedetud kana ikka SELLE! truu retsepti järgi.

Kiire lõhesupp

Kiire lõhesupp


Ma ei tea, kui suur pühaduseteotus see on, aga ma teen vahepeal lõhesuppi fileest. Ma tean, et peaks ostma supikogu või suure kala. Tihti pole aga esimest või teist müügil ja pealegi on terve suur kala meie väikesele perele liiast, eriti kui sügavkülma pole. Siis ostangi jupikese fileed ja teen sellest. Täiesti ajab asja ära! Panen lõhefilee (350 g) potipõhja ja valan peale nii palju vett, kui palju suppi ma tahan. Aga mitte meeletult muidugi, nii liiter kuni poolteist. Muidu poleks kalamaitset ollagi. Lisan juba soola ka paar teelusikatäit. Ajan vaiksel tulel keema ja keedan kuskil 10 - 15 minutit, vahepeal natuke vahtu ära riisudes. Samal ajal praen pannil õlis porgandirattad (soovi korral ka hakitud sibula) natukese soola ja pipraga. Koorin ja tükeldan ka paar-kolm kartulit valmis. 

Kui lõhe on keenud, tõstan selle vahukulbiga suure taldriku või lõikelaua peale. Hakin noa või kahvliga tükkideks, eemaldan naha ja luud. Nüüd sinna potti jäänud kalapuljongisse lisan kartulikuubikud ja praetud porgandirattad. Keedan, kuni kartul-porgand pehme. Siis lisan lõhetükid, hakitud tilli ja ühe pooliku sidruniviilu koos koorega. Lasen veel korraks keema ja keeran tule maha. Kindlasti maitsen ka, kas on ehk soola juurde vaja. Mulle meeldib seda suppi hapukoorega süüa, abikaasa aga eelistab selget leent.

Lihapallid tomatikastmes
Lihapallid tomatikastmes

Lihapallid tomatikastmes


Vahelduseks kanale, isutas seekord millegi rammusama järele. Praadisin pirakad lihapallid, lisasin need tomatikastmesse podisema ja serveerisin kogu kraami pasta, riivitud juustu ja värske basiilikuga. Pallide tarvis kasutasin 500 g seguhakkliha. Lisasin hakklihale 2 sl jahu, 2 sl hapukoort, pipart ja soola. Toore hakklihamassi soolasust testin nii, et panen killukese segust õrnalt keele vastu, siis saan kohe aru soolasusest. Ei pea tervet lusikatäit toorest liha maitsmise pärast sisse matsutama, kui just soovi pole muidugi. Sellest hakklihasegust vormin väikesed pallikesed ja asetan pannile õlisse praadima. Praen paar minutit ühelt poolt, siis keeran külje, katan panni kaanega ja praen veel paar minutit. Seejärel lisan pallikesed tomatikastmesse veel mõneks minutiks edasi podisema. 

Tomatikaste aga käis mul nii: pannile või poti põhja kuuma õlisse üks riivitud porgand ja soovi korral hakitud küüslauk praadima. Lisan ka natuke soola, pipart, pitsaürte ja hea portsu suhkrut, sest tomatikaste jääb muidu liiga hapu. Peale paari minutit praadimist valasin peale 2x400 g purustatud tomateid (seekord Coop'i enda toodang). Podistan seda kastet keskmisel kuumusel terve see aeg, kui pallikesed pannil praevad. Kui pallid valmis, segan need kastmesse ja podistan veel kuni 5-minutit. Serveerin pasta, juustu ja basiilikuga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Lisa