Mahlane kapsa-hakklihahautis kanahakklihaga


Nagu mul viimasel ajal kogu aeg isu on - tahaks midagi värsket, midagi kosutavat ja samas ka toitvat. Selle mahlase kapsa-hakklihapajaga tuleb mul kohe ette pilt vanemast korterirajoonist. On palav suveõhtu ja lapsed mängivad kärarikkalt tolmustel teedel, majade vahel. Ühe kortermaja aken on lahti ja sealt kostub söögiriistade klõbinat ja imbub seda mõnusat kapsahõngu. Selles on midagi turvalist.

Või siis teine pilt - peitud kuuma ilma eest mõnusalt jahedasse maakööki ja kosutad oma kere selle lihtsa ja hõrgu pajaga, juurde keedukartul rohke tilliga. Eks mõlemad mälupildid on mu enda elust pärit. Ja tegelikult on see kapsapada ju aastaringselt suurepärane, ka külmal ajal. Lihtsalt kuidagi eriti mõnus on seda vahelduseks teha selle ilusa rohelise noore kapsaga.


Lugesin täna hästi toredat artiklit Kolme Sõsara Hõrgutitest. Lust oli lugeda inimestest, kes tegelevad täpselt selle asjaga, mis neil kõige paremini välja tuleb ja kõige rohkem rõõmu toob. Seda omas tempos ja enda tingimustel. Ning lugeda neist lihtsatest kohalikest maitsetest ja toidumälestustest...tuligi kohe lihtsa toidu isu, mida rahuldas ideaalselt see mahlane kapsapada. Maitsenüansiks piisab vaid vanast heast soolast-piprast, kõrvale keedukartul ja küpsete tomatitega tehtud hapukooresalat. Noort kapsast kasutades on toit valmis poole tunniga.


Aeg: 25 - 30 minutit
Kogus: neljale

Koostis:


  • 2 sl (oliivi)õli
  • 2 sibulat
  • 300 g kanahakkliha (nt. Tallegg Delikatess)
  • keskmine noor värske kapsas (850 g)
  • natuke purustatud musta pipart
  • 2 tl soola (lisa jaokaupa)
  • 300 ml kuuma vett

Valmistamine:


Aja paksema põhjaga pott või suurem sügavam pann kuumaks. Vala sinna õli, lisa sibulakuubikud ning pool teelusikatäit soola. Sega ja lase paar minutit praadida, kuni sibulad on klaasjad. Seejärel lisa kanahakkliha ja veel pool teelusikatäit soola. Prae 4 - 5 minutit, kuni hakkliha on õrnalt kuldpruun. Lisa hakitud kapsas, pipar ja teelusikatäis soola. Sega ja prae minut-paar. Kõige lõpus lisa kuum vesi. Kata pott kaanega ja lase sel madalamal kuumusel podiseda, kuni kapsas on pehme. Noore kapsa puhul kulub selleks 15 - 20 minutit. Maitse ja lisa vajadusel soola-pipart. Serveeri näiteks keedukartulite ja tomati-hapukooresalatiga.

Paar nippi! Kui kasutad vanemat kapsapead, lisa vajadusel natuke rohkem vett ja hauta kapsast kauem, kuni see on ilusasti pehme. Vee kogust võid üldse vastavalt endale kohendada - kui soovid leemesemat kapsast, lisa vett rohkem ja vastupidi.