Kiire suvikõrvitsa ja tomati panniroog


Ühel ilusal suveõhtul külastasid meid meie rõõmuks mu ema ja isa. Ema tõi kaasa oma imelisi värskeid aiasaadusi. Sealhulgas värsket kartulit, aedube, suvikõrvitsat, rohkelt maitserohelist, imelist kodutehtud basiilikupestot, hõrku maasikamoosi ja minu suurimaks rõõmuks - värsket hapukurki ehk soolakurki! Suu jookseb siiani vett selle järgi, liiga ruttu said need krõmpsud kurgid otsa. Jäi veel üle ainult marinaadi otse purgist peale rüübata. 


Muide, lõbus lugu. Jaanipäevaks saatis ema hulga mustsõstralehti ja tillivarsi, et saaksin ise värsket hapukurki teha. Mida aga KOLMES külastatud kodupoes polnud, oli väike värske kurk. Mina aga ei raatsinud väärt rohelist raisku lasta ja varusin pikki kurke. Tegin ema õpetuse järgi marinaadi, lõikasin pikad kurgid kolmeks ja ladusin need vaheldumisi rohelise kraami ja küüslauguga kõrgemasse potti. Maitse oli super! Aga jah, tekstuur polnud päris nii krõmps. Ehk siis ajas hädaga asja ära, aga parim saab ikkagi väikeste kurkidega.


Aga nüüd tänaste päevakangelaste juurde. Mõnikord, kui suvikõrvitsat on palju kogunenud, lähen ma laisaks ära. Tükeldan ta lihtsalt ära ja viskan kastrulisse hauduma, et siis prae kõrvale süüa. Nii on aga tegelt jube igav. Tasub ikka natukenegi vaeva näha! Näiteks see mõnus suviselt kerge panniroog oliiviõli, sibula, küüslaugu ja rohkete roheliste ürtidega. Just see parajas koguses oliiviõlis kõrgemal kuumusel praetud sibul-küüslauk-suvikõrvits-tomat omandab suurepärase meki ja tekstuuri. 

Vahelduseks tasub suvikõrvitsast ja tomatist hoopist ribad lõigata, mitte kuubikud. Jälle vaheldus. Seda rooga meeldib mulle prae kõrvale serveerida või hoopis kiirelt pasta ja sutsukese majoneesiga segada. Miks mitte ka niisama süüa või hoopis vrapi vahele keerata? Võimalusi on mitmeid ja toit ise on hästi lihtne, kiire ja soodne. 


See suvikõrvitsa ja tomati panniroog on:


Soodne ja kiire
Mahlane ja maitsev
Gluteenivaba
Ühe poti toit
Super pasta, kartuli, riisiga
Sobib ka vrapi vahele või sooja salatina
Mõnusalt suvine


Aeg: 10 - 15 minutit
Kogus: 2 - 3 inimesele

Koostis: 


  • 3 sl (oliivi)õli
  • 1 suurem sibul
  • 2 küüslauguküünt
  • 1 väiksem suvikõrvits (300 g)
  • 2 suuremat tomatit
  • 1 tl soola
  • natuke purustatud musta pipart
  • suur peotäis maitserohelist (mul oli seller ja sibul)


Valmistamine:


Aja pann kuumaks ja vala sinna õli. Lisa hakitud sibul. Prae minut-paar, kuni sibul on klaasjas. Lisa hakitud küüslauguküüs. Prae pool minutit. Keera kuumus kõrgemaks ja lisa ribadeks lõigatud suvikõrvits. Prae mõni minut, kuni suvikõrvits juba higistab ja on ka klaasjam. Lisa ribadeks lõigatud tomatid, sool ja pipar. Prae mõni minut kõrgel kuumusel. Lisa hakitud maitseroheline ja prae veel minutike. Serveeri.