Kriisiaja toidud - 9 soodsat nippi ja retsepti


Mõtlesin, et teen ühe vabas vormis postituse. Kuna mul fotokale juurdepääsu praegu pole, siis pikin vahele ka mõned mobiilipildid. Koroonaviirus laastab maailma, aga sööma peab ikka. Poeskäigud on meil jäänud väga harvaks, aga kuna metsas elades delivery teenust pole, siis peab paar korda kuus ikka selle käigu ette võtma. Seda muidugi kõiki ohutusnõudeid silmas pidades. Rõõm on näha, et juba kolmandikul olid viimasel poeskäigul ka maskid ees ja hoiti ilusti distantsi. Eks leidus ka erandeid, aga lootust on, et inimesed kohanevad ja arvestavad.

Panen kirja mõningad soodsad nipid ja mõtted, mis mul on viimastel nädalatel olude sunnil tekkinud. Ma olen tegelikult maal elades harjunud soodsalt tarbima ja ka korraga rohkem asju varuma, aga eks praegu on see eriti võimendatud. Kindlasti ei pretendeeri see postitus ülimale tervislikkusele või tõele! Lihtsalt mõned nipid ja retseptid, mis võivad raskel ajal marjaks ära kuluda. Tõeline ellujäämistoit.



1) Roheline sibul


Üks parimaid mõtteid oli mul kriisi alates kohe sibulad mulda pista. Minu ema Krista kirjutab oma aiandusblogis pikemalt, kuidas sibulaid aknalaual kasvatada. Pildi napsasingi ema blogist. Seal on näha, kuidas täiesti tavalistel mugulsibulatel on pealsed kergelt ära lõigatud ja need niiskesse mulda pistetud. Mina panin lausa 15 sibulat kasvama ja nüüd on mul tõeline sibulafarm kodus. Tegelikult piisab ka juba paarist-kolmest sibulast, mille saad kasvõi margariinikarpi või šampinjonikarpi kasvama panna. Juba mõne päeva pärast saad sibulapealsete näol lisavitamiini ja värsket maitset!

2) Umbroht


Ma ei ole kõige suurem umbrohusööja. Aga praegu tunduvad need väikesed värsked naadid ja nõgesed suurepärased kasvõi omleti sisse hakituna või rauarikkaks nõgeseteeks keedetuna.

3) Konservid


Neist ei saa praegu üle ega ümber. Säilivad kaua-kaua ja ka ilma külmkapita. Meil on põhilisteks lemmikuteks tuunikalakonserv ja muud kalakonservid ning kanakonserv. Kusjuures viimasest saab suurepäraseid säästuaja pelmeene valmistada!


Säästuaja pelmeenid kanakonserviga


Kogus: kuskil 32 pelmeeni, jagub 4 - 5 inimesele, soovi korral tee pool kogusest

Tainas:

  • 3 kruusi jahu (1 kruus on 240 ml)
  • 1 kruus vett

Täidis:

  • 2 - 3 sl õli 
  • 2 väiksemat sibulat
  • 1 keskmine porgand
  • (jupp värsket ingverit)
  • kaks kanakonservi

maitsestamiseks piisab soolast, aga sobib hästi ka Meira grillmaitseaine (see on nii hea naturaalse koostisega) ja natuke sojakastet (mul oli seda kodus üle)

Sega jahu ja vesi omavahel läbi ja sõtku ühtlaseks tainapalliks. Jäta pallike praegu kõrvale. Aja pann kuumaks ja vala sinna õli. Lisa peeneks hakitud sibul ja porgand. Lisa ka näpuotsatäis soola ja prae paar minutit. Kui sul leidub ja maitseb, lisa ka peeneks hakitud ingver, mis annab hõrku mekki. Prae paar minutit. Kõige lõpuks lisa kahvliga puruks tehtud kanakonservid. Nüüd maitsesta kas natukese soolaga või lisa grillmaitseainet või sojakastet. Sega ja keera tuli maha. Tõsta täidis kaussi, kus see kiiremini jahtub.

Kui täidis on jahtunud, saad asuda pelmeene valmistama. Võta tainapall ja lõika pooleks. Vormi mõlemast poolest pikad ussid. Lõika ussid võrdseteks paarisentimeetristeks tükkideks. Võta tükike, keeruta see peopesade vahel pallikeseks ja rulli pallike jahusel pinnal väikeseks ümmarguseks "pannkoogiks". Kuskil 8 cm laiuseks.

Tõsta tainale teelusikatäis täidist. Näpista tainaääred kokku, nii et tekiks poolkuu. Soovi korral näpista poolkuu otsad kokku nagu ülemisel pildil näidatud. Täidetud pelmeenid aseta jahusele pinnale ja kindlasti üksteisest eraldi, muidu kleepuvad nad üksteise külge kinni.

Kui pelmeenid valmis, keeda neid soolakas vees seni, kuni need pinnale ilmuvad ja siis veel paar minutit või prae hoopis rohkes õlis pannil.

Serveeri näiteks majoneesikastmega. Mul jäi natuke täidist üle. Tegin nii, et panin täidise peale majoneesi ja sortsuke vett ning vispeldasin ühtlaseks kastmeks. Kõige peale veel värske roheline sibul.

PS! Täidiseks saad kasutada ka erinevaid köögivilju, seeni või näiteks eilset kartuliputru. Isegi hapukapsas sobib. Pelmeenide täidiseks sobib pea kõik söödav. Isegi magusad moosid (vareenikud).


Kui tahad, et konservist eriti palju süüa saaks, tuleb appi vana hea jahukaste. Kõigepealt pannile õlisse hakitud sibul ja praadida paar minutit. Siis paar supilusikatäit jahu ja kuumutada jahu kuskil minutike. Siis peale kuum vesi ja kiirelt segada. Lasta paar minutit podiseda. Siis lisada kahvliga puruks tehtud konserv ja soovi korral näiteks puljongikuubik ja/või soola. Lasta paar minutit podiseda. Kellel leidub, saab kõige lõpus lisada veel pakikese kohvi- või vahukoort. Serveerida näiteks makaronide, kartulite, riisi või tatraga. Kõrvale tegin keedupeedi-marineeritud kurgi salati.

4) Marineeritud tomatid. 


Viimase aja (taas)avastus. Säilivad ulmekaua ja neist saab teha ka täitsa maitsva salati hapukoore või majoneesiga. Tomatimarinaad sobib hästi hapukuse andmiseks erinevatesse toitudesse. Ka need tortillapitsad said marineeritud tomati ja juustuga suurepärased!

Siit taas ka üks mõnus retseptike:

Kriisaja nuudliroog marineeritud tomatite ja tuunikalaga


See on üks hästi mõnus rammus nuudliroog, mida on hea luristada. Marineeritud tomatid annavad krehvtisust ja tuunikala teeb kogu kraami toitvamaks.

Kogus: kahele

  • 300 g spagette
  • 3 - 4 sl õli 
  • sibul
  • porgand
  • jupp värsket ingverit (kui on)
  • purk tuunikalatükke õlis (mina kasutasin pisemat purgikest)
  • 3 sl ketšupit
  • 3 - 4 sl marineeritud tomati marinaadi
  • vastavalt maitsele sojakastet ja näiteks Meira grillmaitseainet

Pane spagetivesi keema. Samal ajal aja suurem pann kuumaks ja vala sinna õli. Lisa peeneks hakitud sibul, porgand ja ingver. Sega ja prae paar minutit. Lisa tuunikalakonserv (mina lisasin ka osa õlist), ketšup ja tomatimarinaad. Sega. Lisa vastavalt maitsele sojakastet ja grillmaitseainet. Keeda spagetid al dente ja kurna. Lõika spagetid noaga pooleks (ühe jutiga ikka, mitte ükshaaval) ja lisa pannil ootavale segule. Sega kõik korralikult läbi. Maitse ja lisa vajadusel veel sojakastet või ketšupit. Serveeri kohe!

5) Majonees ja ketšup


Neist ei saa ma üle ega ümber. Kui hapukoorel ja toidukoortel on üsna piiratud säilimisaeg, siis majonees ja ketšup säilivad ülikaua ja isegi ilma külmkapita. Majoneesi saab edukalt ka hapukoore asemel kasutada näiteks kurgi- või tomatisalati valmistamisel. Mulle meeldib lisada sortsuke vett, et paksu majoneesi natuke lahjendada ja kaste vedelamaks muuta. Ketsupit meeldib lisada erinevatele toitudele või valmistada kodust pitsat. Just eile lisasin ketšupit sellele suurepärasele kanapilafile.

6) Pannkoogid



Pannkoogid on tõeline kriisiaja toit, sest neid saab valmistada isegi siis, kui muna ja piima kodus ei leidu! Täidiseks sobivad kõik moosiperad või miks mitte ka soolane täidis - köögiviljad, kaunviljad, tuunikala, kana, seened ja juust jne.

Kriisiaja pannkoogid ilma muna ja piimata


Kogus: 9 - 10 pannkooki

  • 300 g nisujahu 
  • ½ tl soola 
  • 1 tl küpsetuspulbrit 
  • 600 ml vett 
  • 2 tl õuna- või veiniäädikat

Vispelda kõik koostisosad ühtlaskes tainaks. Lase tainal vähemalt 15-minutit seista. Lisa kulbitäis tainast kuumale pannile õli sisse ja kalluta panni, et see ühtlaselt laiali valguks. Küpseta kooke mõlemalt poolt, kuni need on kuldpruunid.

7) Kaunviljad



Kui kõht kannatab, on soodsaks kõhutäiteks ka erinevad kaunviljad. Olen aja jooksul loonud palju kaunviljaretsepte. Ainuüksi ubadest leiab SIIT üle 30ne retsepti. Pildil on näha Lähis-Ida shakshukast inspireeritud panniroog vürtsikate ubade ja munadega. Sobib hästi kartulipudru kõrvale või hommikuste röstsaiade juurde.

8) Teraviljad ja jahud


Jahu on täiesti kuldaväärt. Nagu juba enne näidatud, saab sellest valmistada nii pelmeene, pannkooke, jahukastmeid kui ka küpsetisi. Just täna tegin köögivilja-klimbisuppi ja kõrvale sprotileibu. Suurepärased on need minu ema retsepti järgi tehtud mitmeviljakuklid, kus saab erinevaid jahusegusid ära kasutada. Allesjäänud kukleid saab ka sügavkülma pista. Üldse saab ka poest ostetud leiba ja saia sügavkülmas säilitada! Hommikuks on endiselt minu lemmik tatrahelbepuder koos praemuna ja natukese majoneesi või kurgi-majoneesisalatiga.

9) Kodused hoidised


Täielik luksus, kellel on oma aiake ja oma hoidised. Ma olin ükspäev nii õnnelik, kui avastasin, et mul oli veel üks purk ema tehtud imelist purgiborši ja purgike hapukapsaid. Viimased on head C-vitamiiniallikad ja super toorelt salatina. Mulle meeldib hapukapsaid keeta ka kruupide ja kana poolkoibadega. Lisan veel õlis pruunistatud sibula ja porgandi ja lasen hea paar tundi podiseda. Tulemuseks ülimaitsev ja toitev pajaroog, tõelised paksud kapsad.

Kel vähegi võimalik, tasub tõsiselt mõelda oma aialapikesele. See on täiesti hindamatu, eriti praegusel ajal. Aianippide ja hoidiste retseptidega varustab minu aednikust ema blogi Aed ja Toit.