Hingetoidu ankeet: Anni Arro - kevadeootuses ja tänulik

Anni Arro enda stuudioköögis

Hingetoidu ankeet on rubriik, kus räägin imetlusväärsete inimestega hingest ja toidust. Esimesena on mul suur rõõm jagada Anni Arro ankeeti.


Olen Annit aastaid imetlenud ja mul on kodus vist küll pea kõik tema kokaraamatud. Isegi see päris esimene "Salatid, pirukad ja suupisted", mis ilmus enne legendaarset "Sepamaa talu kööki". Viimane on mul muidugi eriline lemmik. Seda lugedes nägin esimest korda, kuidas toiduretseptide juures saavad olla ka värvikad personaalsed lood. Nägin, kuidas autoril on toiduga isiklik suhe ja mälestused. Ka minu enda kokaraamatutes on see olnud väga oluline. Väga meeldib ka see, et Anni miksib elegantse lihtsusega Vahemere kööki ja ausaid Eesti maitseid. Palju värskeid kodukasvatatud aedvilju segatuna kvaliteetse loomse toiduga.

Lisaks on mul olnud au ka Anniga koostööd teha, kui ikka ja jälle tema imelist stuudiokööki oma kokakoolitusteks kasutan. Mul on nii hea meel, et saan jagada teiega Anni värskeid ja toredaid mõtteid.


TOIT: 


Sinu viimase aja lemmik hommikusöök?


“Munatädi” (talumunad) munadest valmistatud omlett avokaado, kodujuustu ja röstitud rukkileivaga. Kõrvale kindlasti tass head kohvi kohvikoorega!

Aga õhtusöök? 


Hetkel on talv. Mulle meeldib süüa miskit rammusamat, näiteks pardikoiba kartuli-kõrvitsapüree ja Uus-Kongo talu hapukapsa salatiga. Või ahjulõhet marineeritud peedi salati ja ahjukõrvitsaga.

Kas Sinu lastel on praegu mõni lemmiktoit, mida nad alati rõõmuga söövad? 


No minu 1-aastane poeg on selline vinku poiss :) Aga meeleldi sööb ta veel veiseliha steiki, kotletti ja kartulit. Tõeline Eesti mees…. Minu 5-aastane tütar on makaroni tasemelt jõudnud ahjukartuli ja ketšupi tasemele :) Õnneks söövad nad palju värsket juurde – eesti õuna, porgandit, nuikapsast, värsket kapsast, hapukapsast jne. Suvel pugivad põõsaste küljest kilode kaupa marju, kasvuhoonest kurki ja tomateid, haukavad peale basiilikut ja rukolat ning söövad hea meelega juurde grillitud vorsti, kana ja “roosat kala” ehk lõhet.

Kas on mõnes toidukohas toit, mille pärast iga kell tagasi läheksid? 


Eestis? Eestis meeldib mulle Controvento merikeel ja Gianni krevettide ja suvikõrvitsaga imeõhuke ja krõbe pitsa. Mujal- Lissabonis mereanni restoran Ramiro, kõik road sealt menüüst on taevalikud…

Kui saaksid oma aias kasvatada ainult ühte köögivilja, siis mis see oleks ja mida sellest valmistaksid?


Oi, kui keeruline küsimus! No et kõhtu täis saada, siis vist ikka kartulit! :) Pole midagi paremat kui ahjus küpsetatud suvised väikesed kartulid oliiviõli, rosmariini, meresoola ja küüslauguga…


HING: 


Kas on mõni film, sari, muusik või raamat viimasel ajal eriti hinge läinud? 


Kuna mul on kodus 2 väikest last, siis selline kultuurne tegevus on pisut tahaplaanile jäänud…. Lihtsalt ei ole seda rahu momenti, et vat nüüd loeks raamatut…. Aga alati kui hing vajab kosutust, siis kuulan Nick Cave’i Jubilee street albumit… Ootan põnevusega sarja Young Pope teist hooaega nimega New Pope… selle jaoks võitlen aja välja! :)


Kuidas turgutad kurba või rasket hinge? 


Lähen maale, loodusesse… teen miskit head süüa, joon klaasikese head veini, joon tassi head kohvi ja tunnen rõõmu, et olen elus ja terve, et mul on 2 toredat last Anita Astrid ja Aksel Aleksander, imearmas koer Valentina ja normaalne kahe jalaga maas olev mees Marko.


Kas on mõni traditsioon enda lapsepõlvest, mida kindlasti tahad ka oma lastega jagada? 


Looduses ja maal olemine. See, et meres saab ujuda, mullas sonkida, okstest onni ehitada ja et isegi vihma käes on äge õues olla ja kasvõi lombis plätserdada :) See, et juurikad tulevad mullast ja et kuld ei kuku taevast.


Mille üle väike Anni praegu kõige uhkem oleks? 


See, et mul on nii tore pere ja kodud. Et mul on oma stuudioköök, olen oma aja peremees, olen vaba.


Mida hetkel kõige rohkem ootad? 


Kevadet. Päikest. Et saaks maale minna ja oma aiaga tegeleda. Et ei peaks lapsi tunkedesse toppima!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Lisa