12 nippi, kuidas korraldada parimat pidu

13 nippi, kuidas korraldada parimat pidu

Olen omajagu pidusid korraldanud ja toitlustanud. Mulle meeldib väga olla peo perenaine ja üks minu lemmikuid tegevusi on inimesi hea toiduga kostitada. Aja jooksul olen õppinud nii mõnegi praktilise nipi, et pidu hästi kulgeks ja mis väga tähtis - et ikka endal ka lõbus ja stressivaba oleks! Äkki saad sinagi siit mõne kasuliku nipi, et järgmine pidu eriti meeldejääv oleks!

1) Tee võimalikult palju ettevalmistusi juba eelmisel päeval.


Toidu ettevalmistamine

See on üks nipp, mida ma ei jõua ära soovitada. On olnud pidusid, kus ma olen külaliste saabudes olnud alles köögis, ise üleni higine ja väsinud. See ei ole kellegi jaoks lõbus. Plaani, korista ja kokka juba eelmisel päeval! See pidu on sinu jaoks ka ning hästi planeerinud ja puhanud peo perenaine on parim peo perenaine.

2) Ära tee KÕIKE ise.


Sõõrikud

Delegeeri. Lase kellegil tuua näiteks magustoit, vein, õlu või isegi jääkuubikud. Ma tean, et on üsna ahvatlev absoluutselt kõik ise teha ja täielikku kontrolli omada, aga hea on ka vahel oma koormat kergendada. Nii on sul isu veel teinekordki pidusid korraldada. Nii saavad ka külalised ennast vajalikuna tunda ja paljudele meeldib väga aidata. Lisaks ei ole tarvis kõike nullist teha, eriti kui napib aega ja ressursse. Poes on palju kvaliteetseid snäkke, võideid, dippe ja muud, mis võivad marjaks ära kuluda.

3) Proovi maitsevett mahla või limonaadi asemel.


Maitsevesi

Maitsevesi on ilus, soodne ja tervislik. Üks minu lemmikuid maitsevee versioone on apelsini - või mandariiniviilude, laimi ja värskete tüümianiokstega. Vette sobib lisada ka (külmutatud) marjasid, värskeid piparmündioksi või hoopis pikki värske kurgi viile, mida saab teha juurviljakoorijaga.

4) Vali hea muusika.


Peomuusika

Õige muusika on üks olulisemaid nüansse, et pidu erakordne oleks. Ma olen olnud pidudel, kus muusika ei ole üldse oluline olnud. Näiteks peod, kus "meie saundisüsteem ei tööta praegu" või peod kus "kõik tahavad DJ´d olla" või hoopis "mängime igat lugu ainult 30-sekundit" peod.

Mõtle, milline võiks olla sinu peo üldine meeleolu. Kes on sinu külalised, milline on peoteema ja kas sul on tantsimiseks ruumi või möödub pidu eelkõige peolaua taga istudes. Siin on minu lemmikud muusika esitusloendid igaks juhtumiks:

  • Kui sul on tarvis täiesti lollikindlat muusikat, mis sobib vanustele 0-100, on positiivne ja lõbus ning üle viie tunni pikk, siis proovi seda Feelin' Good playlisti Spotifys. Ma olen seda mänginud nii paljudel pidudel ja kokakoolitustel ning pea alati on keegi, kes küsib, kust ma nii mõnusa playlisti sain. 
  • Äkki on sul plaanis oma sõbrannad külla kutsuda ning tahate tantsida ja laulda nagu poleks homset? Vana hea Britney Spears ja tema hittlood võivad marjaks ära kuluda.
  • Või on sinu pidu hoopis täiesti chill ja kutsutud on pigem nooremad inimesed? Mulle nii väga meeldib see pretensioonitu ja taustaks sobiv Lo-Fi Indie playlist.
  • Kas plaanid õhtusööki ning vajad eriti rahulikku taustamuusikat? Coffee Table Jazz playlist on selleks ideaalne.

Spotifys on võimalik teha ka selline playlist, kuhu kõik peo külalised saavad eelnevalt oma lemmiklugusid lisada (nn. collaborative playlist).

5) Serveeri snäkke, mida saab vaagnalt haarata.


Krõbedad ahjusaiad kilu ja juustuga

Kätega söödav toit tähendab vähem nõusid, rohkem mõnusat olemist ja pole vajadust ka toitu soojendada. Kui teed seda piisava koguse, on terve õhtu toiduga muretu. Proovi näiteks neid krõbedaid ahjusaiu juustu ja kiluga. Need on ideaalsed veini või õlle kõrvale. Kui soovid, asenda kilu oliivide, kapparite, sibulate, päikesekuivatatud tomatite või hoopis tuunikalaga. Või tee mitmeid eri sorte korraga, igale maitsele. Soovitan siin kasutada kvaliteetset saia.

6) Aga ära serveeri ainult snäkke.


Kreemjas kartuli-munasalat

Kuigi on päris mitmeid pidusid, kuhu sobivadki ainult snäkid, siis mina isiklikult armastan pidusid, kus on ka vähemalt üks toitvam roog. Proovi näiteks seda maitsvat seltskonna lemmikut kartuli-munasalatit. See sobib ka nendele külalistele, kes liha ei söö. Pastasalat on samuti lihtsalt valmiv. Kui otsustadki pastasalati kasuks, siis soovitan soojalt kasutada rohkelt (!) majoneesi ja isegi sortsuke vett, et salat võimalikult kaua mahlane püsiks.

7) Vali oma külalisi hoolikalt.


Laua katmine

Mõtle hästi läbi, keda sa seekord oma peole kutsud, et kõik ennast mugavalt tunneksid. Ei tasu kokku sundida palju võõraid või inimesi, keda sa tead, et ei saa omavahel hästi läbi. Alati on võimalus korraldada eraldi pidusid eraldi seltskondadele. Pole tarvis igale peole kutsuda kõiki inimesi, keda tunned. Väiksemad grupid on teinekord hoopis mõnusamad. Kindlasti leiad endale ja teistele sobiva kuldse kesktee.

8) Ära pinguta õhtuse programmiga üle.


Seltskonna mängud

Mõnikord on hea lasta inimestel lihtsalt olla, et nad saaksid rahus süüa, juua ja suhelda. On oma aeg ja koht seltskonnamängudeks, aga igal peol ei pea suur meelelahutusprogramm olema. Kui sul on aga külla tulemas avatud meele ja inglise keele oskusega inimesed, soovitan soojalt Cards Against Humanity kaardimängu! Sellega on hingetuks naermine garanteeritud.

9) Lülita telekas välja.


Telekas elutoas

Kui peol ei ole just piinlikku vaikust ja omavahel mitte klappivat seltskonda, siis pole üldse tarvis nurgas lärmavat ja tähelepanu röövivat telekat sisse lülitada. Lihtsalt head muusikat mängida on pea alati parem valik.


10) Korralda stiilipidu.


Stiilipidu

Ma armastan stiilipidusid ja minu arust ei ole neid kunagi piisavalt. See on üks lihtsamaid viise, kuidas oma külalistes elevust tekitada. Alati on nii tore näha, kuidas kõik on peoks valmistunud. Siin on mõned minu lemmikideed:

  • kuulsused
  • lemmikud TV karakterid
  • mungad ja nunnad
  • zombid
  • Mad Max/Burning Man/Fallout
  • klassikaline maskipidu
  • pidžaamapidu
  • kodune Oktoberfest hapukapsa, vorstide ja õllega
  • või lase igal külalisel enda isiklik lemmik valida, et peol oleks lõbus segu kõigest

11) Proovi jätta kasvõi tunnike isiklikku aega enne külaliste saabumist.


Väsinud peo perenaine


Et sul oleks aega köögis kord majja lüüa, ennast üles lüüa ja hinge tõmmata. Äkki vala endale isegi üks klaasike veini, sega valmis kokteil või haara pudel külma õlut? Miks mitte juba enne külaliste saabumist peomeeleolus olla, et saaksid neid naeratusega vastu võtta.

12) Palun ära unusta ka ise pidutsemast!


13 nippi, kuidas korraldada parimat pidu

Sul on aega ka pärast pidu koristada. Sa ei pea kogu aeg jooksvalt küürima. Inimesed tahavad sind näha ja sinuga rääkida. Söö, joo ja võta aeg, et inimestega päriselt suhelda. Keegi ei tunne ennast mugavalt, kui peo perenaine pidevalt kööki koristama kaob või peolaua alt purusid korjab. Tunne end hästi ja naudi pidu.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Lisa