Rammus makaronivorm sibula ja juustuga (saksa käsespätzle)

Rammus makaronivorm sibula ja juustuga (käsespätzle)

Selles rikkalikus ja rammusas makaronivormis saavad kokku kodutehtud pasta, koorene sibula-juustukaste ja kerge muskaadimekk. Ideaalne talvine toit, mis sobib nii pere õhtusöögiks kui ka peolauale. Inspireeritud on see toit sakslaste käsespätzle'st ja selle lihtsa retseptiga saad ka sina seda kodus järgi kokata. Soovitan soojalt!


Mina ja tegelikult terve meie pere armastab pastat igas olekus. Mulle tundub, et äkki sina ka? Kui see nii on, siis ootab sind tõeline maiuspala. Kui sattusin saksa kööki uurima, jäi mulle kohe silma nende käsespätzle ehk põhimõtteliselt kodutehtud makaronid juustuga. Üks parimad asju selle toidu juures - seda saab valmistada ilma pastamasinata! Sul peaks lihtsalt kodus olema metallist sõel või riiv, millel on ka suuremate aukudega osa. Mina kasutasin riivi ja see toimis suurepäraselt. Seda rooga tasub proovida juba isetehtud värske munapasta pärast, mis terve toidu eriti hõrguks muudab. Koos karamelliseeritud sibulate, koore ja rohke juustuga on see ahjus krõbedaks küpsetatud vorm tõeliselt luksuslik. Meie pere menüüsse jääb see kindlasti, eriti külmal sügis-talvisel hooajal.

Delicious and creamy homemade mac and cheese recipe German Käsespätzle

See makaronivorm on:


Seest pehme ja mahlane
Väljast mõnusalt krõbe
Väga toitev
Kergelt muskaadine
Rikkalikult juustune
Pungil karamelliseeritud sibulatest
Ideaalne peotoit
Ideaalne ka pere õhtusöögiks
Vegetaarne


Sibulad
Emmentali juust
Isetehtud pasta ehk spätzle
Isetehtud pasta ehk spätzle
Koorene pastakaste
Rammus makaronivorm sibula ja juustuga (käsespätzle)


PS! Selle isetehtud pastataina tegemiseks on sul tarvis suuremate aukudega riivi (häda pärast sobib ka mõni metallist sõel). Ka spaatel kulub siin marjaks ära.

PPS! Kui sa ise pastatainaga mässata ei viitsi, võid siin retseptis kasutada ka värskeid poe gnocchisid või tavalist poepastat.

Aeg: 1 tund
Kogus: 6 -  7 inimest

Koostis:


Pastatainas (spätzle):

  • 3 suurt muna
  • 375 g nisujahu
  • 240 ml vett

Koorene sibula-juustukaste (käsespätzle)

  • 8 keskmist sibulat
  • 2 sl võid
  • 2 tl soola
  • 1 tl suhkrut
  • näpuotsaga purustatud musta pipart
  • ½ tl jahvatatud muskaatpähklit
  • 1 tl paprikapulbrit
  • 350 ml kohvikoort
  • 300 g riivitud juustu (mina kasutasin Emmentali)
  • 1 tl sidrunimahla
  • värsket peterselli


Valmistamine:


Vahusta munad. Lisa jahu ja vesi. Sega kõik kergelt läbi, kuni tekib ühtlane tainas. Lase tainal pool tunnikest seista. Samal ajal valmista kaste. Selleks lõika sibulad neljaks ja viiluta õhukeselt. Aja suur pann kuumaks ja sulata sellel või. Lisa sibulaviilud, sool, suhkur ja pipar. Sega ja prae 10 - 15 minutit, kuni sibulad on kuldpruunid. Kui sibulad kõrbema kipuvad, keera kuumus madalamaks ja lisa sortsuke vett. Nüüd lisa muskaatpähkel ja paprikapulber. Sega ja prae paar minutit. Lisa kohvikoor, riivitud juust (jäta natuke juustu peale raputamiseks) ja sidrunimahl. Sega ja lase mõni minut podiseda. Maitse ja lisa vajadusel veel soola (mina lisasin kuskil pool teelusikatäit). Jäta kaste praegu kõrvale.

Aja suuremas potis vesi keema ja lisa nii palju soola, et vesi meenutab maitstes merevett. Kui vesi keema hakkab, haara suurte aukudega riiv ja suru pastatainas spaatli abiga läbi riivi otse keevasse vette. Keeda, kuni pasta on pinnale kerkinud. Selleks kulub 7 - 10 minutit. Samal ajal pane ahi 200-kraadi juurde kuumenema. Kurna pasta ja sega see sibula-juustukastmesse. Määri keskmine sügavam ahjuvorm õliga või kasuta mitut pisemat vormikest. Vala pastaroog ahjuvormi, raputa peale riivitud juustu ja küpseta 20 - 25 minutit, kuni vorm on pealt kuldpruun. Serveeri värske hakitud peterselliga. 

4 kommentaari:

  1. Tegin täna ja maitses imeliselt. Taigna pressimine läbi sõela oli pisut raske aga maitse hoopis midagi muud, kui poe makaronil 🙂 Aitäh retsepti eest!

    VastaKustuta
  2. Tegin täna ja maitses imeliselt! Taigna pressimine läbi sõela oli pisut raske aga maitse hoopis midagi muud kui poe makaronil. Aitäh retsepti eest!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kerli, no nii super, et maitses! Mul oli täpselt sama, et tundus natuke tüütu see taina pressimine, aga samas oli see nii väärt seda! Kuidagi nii hõrk ja õrn oli see värske pasta võrreldes poe omaga.

      Kustuta
    2. Kerli, mul tuli praegu meelde, et ma ise proovisin ka esimest korda läbi sõela pressida ja palju raskem oli. Aga siis võtsin hoopis suurte aukudega riivi ja siis läks palju libedamalt. Muudangi selle retseptis ka ära. Sest metallsõelad on nii erinevad ja mõni ei sobi kohe üldse.

      Kustuta

Lisa